Tips en Informatie

Waarom komen de beste pizza’s uit traditionele Pizza steenovens?

Heerlijke pizza’s met een herkenbare authentieke smaak, gelijkmatig gebakken met een knapperige bodem en het beleg is heerlijk sappig. Dat zijn de kenmerken van pizza’s uit traditionele Pizza Steenovens. Waarom smaken traditioneel gebakken steenoven pizza’s zo goed?

Wat is traditioneel pizza bakken?

Standaard Pizzaoven gasgestookt en houtgestookt Traditionele Pizza SteenovensDe steenoven pizza is de traditioneel (Italiaans) gebakken pizza uit een hout/steenoven. De steenoven heeft een stenen bakplaat, daar worden de pizza’s op gebakken. In sommige moderne pizzaovens roteert deze bakplaat. Dit zorgt voor meer gelijkmatig bakken van de pizza’s en een snellere productie. Wanneer de pizza in de hete oven wordt gelegd, en het deeg in aanraking komt met het hete steen zal het water dat in het pizzadeeg zit snel verdampen. Wat zorgt voor een knapperige bodem. Het bakken in zo’n steenoven, opgestookt met hout is het traditionele pizza bakken. Het zelfde effect kan ook met een gas of combinatie hout/gas gestookte steenoven bereikt worden.

Bekijk hoe bakken op traditionele wijze in zijn werk gaat:

Zo gaat het traditionele pizzabakken

Waarom zorgen traditionele pizza steenovens de perfecte bak omgeving?

In een traditionele pizza steenoven zorgen drie bronnen voor de perfecte bakomgeving.

  • Stralingswarmte
  • Conductiewarmte
  • Convectiewarmte

warmtebronnen traditionele pizza steenovens

Stralingswarmte in een steenoven

Stralingswarmte is de directe bron (dus het vuur) in de pizzaoven. Het vuur wordt geabsorbeerd door de vuurvaste koepel waarvan een deel word opgeslagen en een deel weerkaartst. Deze warmte straalt door de gehele bakkamer. Het vuur zelf biedt ook warmte van gloeiend hout en de levende vlam.

De grote van de vlam zal de intensiteit van de warmte bepalen. Het hout zorgt ervoor dat de vloer verwarmt blijft.
Dit zorgt ervoor dat de pizza in de steenoven gelijkmatig bakt.

Conductiewarmte in een steenoven

Het steensoort van de steenoven zorgt voor conductie (warmtegeleiding). Zowel de stenen vloer als de koepel houden de warmte vast. Het deeg wordt in de houtgestookte pizzaoven op de hete stenen geplaatst. Deze stenen zijn 300 C of meer.

De warmte geleid efficient en snel in het deeg.  Daarom krijgt de pizza een heerlijke krokante bodem.

Convectiewarmte in een steenoven

Convectiewarmte is warmte getransformeerd van de warmtebron naar de lucht en van de lucht naar het product. Doordat de bakkamer als een koepel gevormd is circuleert de convectiestroom in de oven. Convectie is een relatief langzame vorm van verwarmen maar biedt een hoog rendement aan bij het bakken. Het zorgt ook voor een goed gebalanceerde bakkamer waardoor het product gelijkmatig zal bakken. Convectie kun je ook in de steenoven creëren door de mond van de oven te sluiten.

Denk eens aan de mogelijkheden met broodjes die kunnen worden gemaakt door deze manier van bakken.

De traditionele pizza steenovens van PizzaPartner.nl

Onze pizzaovens zijn gemaakt voor de mensen die van de traditionele smaak houden en gaan voor de voortreffelijke bakervaring. Het oven assortiment is van het allerbeste niveau en van vooraanstaande fabrikanten van traditionele pizza steenovens. Wij leveren professionele pizza steenovens en pizza steenovens voor buiten of in huis.

Andere gerechten die je kunt maken in een steenoven

Een steenoven is natuurlijk niet alleen geschikt voor pizza. Want de perfecte en gelijkmatige warmteverdeling maakt dat je veel meer gerechten kunt bereiden in een “pizza” steenoven.
Gerechten die je kunt maken in een traditionele steenoven zijn: brood, pasta, vlees, vis, aardappelen, cake en nog veel meer. Heb je nog een leuk idee of recept? Laat het ons weten in een reactie op dit bericht!

We hebben een aantal heerlijke gerechten op onze website staan die je kunt uitproberen. Bekijk ze hier onze pizza en steenoven recepten.

Een greep uit onze traditionele pizza steenovens

Napoli pizzaoven – de Napolitaanse steenoven

Deze kunstzinnige vorm geeft  de authenticiteit van het echte Napolitaanse steenoven weer. Volgens de traditie word pizza alleen gebakken in een houtgestookte of gasgestookte oven waar het warmtebron een temperatuur van 300 tot 400 C  bereikt. Dit is belangrijk voor het bakken van een perfecte pizza. Dankzij de accurate design van de oven zijn de beheerkosten zeer laag. De enkele mond helpt consumptie te verlagen.

Traditionele Steenoven Statisch of Roterend

De traditionele steenoven is de meest gekende en gewaardeerde pizzaoven van pizzabakkers over de hele wereld. Het is een uitstekende

Pizza steenoven 1 deurs

1 Deurs compact model Pizza steenoven met statische of roterende bakvloer. Deze compacte steenoven heeft een hoge productie dankzij de roterende stenen bakvloer. Ideaal voor pizzeria's met weinig ruimte.

Houtgestookte en/of gasgestookte pizza oven voor thuis – Tondo

De pizza oven voor thuis TONDO valt op door zijn ronde vorm. De unieke vorm van de steenoven is ideaal om in

Pizzapartner is jouw partner in de gehele pizza bak ervaring.

Pizzapartner wil met de hoge kwaliteit maar ook zeker met de uitstraling van de ovens deze ervaring doorgeven aan jou. Een oven waar je van kunt genieten en die sfeer brengt op de locatie. Een pizza oven die geheel passend kan worden gemaakt naar behoefte en architectuur van de het gebouw. Samen willen wij met jou de perfecte oven plaatsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *